Waarom wordt de omgekeerde vlag gebruikt bij protesten?
Bij online vlaggenleveranciers zoals www.bosvlaggen.nl wordt de Nederlandse vlag afgebeeld als rood, wit en blauw, maar bij demonstraties in Nederland wordt deze vlag juist ondersteboven gehesen. Waarom doen demonstranten dit? Lees het in de blog.
Betogers hijsen de vlag bewust andersom
Het maakt niet uit of de demonstratie gaat over het corona beleid, Black Lives Matter of een boerenprotest, al deze demonstranten dragen de vlag ondersteboven. Vroeger was dit symbool voor verzet en nood, of ongehoorzaamheid. Tegenwoordig wordt de omgekeerde vlag nog steeds gebruikt door betogers om hun ongenoegen over iets te uiten.
Oorsprong omgekeerde vlag
In de negentiende eeuw werd de vlag omgekeerd op de vlaggenmast gehesen in de zeevaart. Hierbij gaven schepen aan dat ze in nood verkeerden. Toen de radio werd uitgevonden waren de omgekeerde vlaggen niet meer nodig, maar volgende Amerikaanse code is een omgekeerde vlag nog steeds een noodkreet. Waarschijnlijk is de omgekeerde vlag trend overgekomen vanuit Amerika, want daar is het een bekend fenomeen. Tijdens de capitool bestorming en de Black Lives Matter Protesten stond de omgekeerde vlag symbool van overname door het volk. De gele hesjes in Nederland deden hetzelfde.
Waarom wordt de vlag omgekeerd?
De Nederlandse vlag is een nationaal symbool die zegt: dit is een vlag voor iedereen. Wanneer de vlag wordt omgekeerd, wordt er gezegd dat het land in nood verkeert. Daarnaast herkent elke Nederlander de nationale vlag, en trekt een omgekeerde vlag de aandacht.
Wordt een omgekeerde vlag officieel erkend?
De omgekeerde vlag wordt niet erkend als officieel nood symbool. In verschillende landen gebruiken betogers een omgekeerde vlag bij protesten, maar internationaal wordt dit niet erkend als noodsignaal. Alleen in de Filipijnen wordt de vlag officieel erkend, maar mag dit alleen in tijden van oorlog. In andere landen erkennen overheden de omgekeerde vlag dus niet, maar het staat wereldwijd symbool voor onvrede binnen een land.