Wat is veteranenziekte?

veteranenziekte

Dit artikel gaat over de legionellalongontsteking, beter bekend als veteranenziekte. Wat is die ziekte, wat is de oorzaak en hoe kan je die voorkomen.

Wat is de legionellalongontsteking

De legionellalongontsteking is een aantasting van de longen en luchtwegen. De ziekte werd in 1977 in de Verenigde Staten voor het eerst vastgesteld. Amerikaanse veteranen kregen een vorm van longontsteking, nadat ze in hetzelfde hotel hadden gelogeerd. Vandaar de naam veteranenziekte. De ziekte kan dodelijk zijn. Niet iedereen wordt echter ziek door de inademing van de legionellabacterie, wat de veroorzaker is. De risicogroep bestaat uit de ouderen, mensen met een slechte gezondheid en/of met een verminderde weerstand, en mensen die roken. Onder de 40 jaar komt de legionellalongontsteking zelden voor.

veteranenziekte

Wat veroorzaakt de legionellalongontsteking

We meldden al dat de legionellalongontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie, officieel Legionella pneumophila genoemd. Die bacterie gedijt in water met een temperatuur van tussen de 20°C en 50°C. Als je druppels van besmet water inademt, dan kan je daarvan de ziekte krijgen. Een aantal voorbeelden van infectiebronnen zijn:

  • douche
  • met hoge druk water spuiten
  • bubbelbad
  • luchtbevochtigers

Voorkoming van een legionellalongontsteking

 Een vaccin voor de legionellalongontsteking bestaat niet. De voorkoming van de ziekte bestaat op de eerste plaats uit de legionellabacterie niet de kans te geven om te groeien. De maatregelen die je onder meer kunt nemen, zijn:

  • De boiler of combiketel het water tot tenminste 60 °C laten verwarmen.
  • Gebruik het leidingwater tenminste een keer per week. Als je op vakantie bent geweest, spoel dan bij thuiskomst eerst de douche en kranen door.
  • Gebruik een erkend installatiebedrijf om de drinkwaterinstallatie te wijzigen. Zij weten hoe plekken, waar de legionellabacterie kan gaan groeien, kunnen worden voorkomen.

We gaven eerder voorbeelden van apparaten/systemen, waaruit de kleine besmette waterdruppels komen, die in je longen kunnen komen. De tweede manier om de ziekte te voorkomen, is door die apparaten/systemen regelmatig schoon te maken.