Zo kun je voordelig een energielabel aanvragen

Sinds begin 2021 is het niet langer mogelijk om zelf het energielabel op te maken. Het energielabel aanvragen moet gebeuren bij een erkend energieadviseur. Door deze wijziging neemt de waarde die men mag hechten aan het label toe. Men huurt immers een professional in om te bepalen in hoeverre je woning energiezuinig is. Aan het laten maken van een energielabel zitten echter wel kosten verbonden. De overheid schatte bij de introductie van de wijzigingen in dat het op laten maken van een energielabel rond de €150,- zou gaan kosten. Inmiddels is duidelijk geworden dat de tarieven die energieadviseurs rekenen, nogal uiteenlopen. En dat betekent dat er dus mogelijkheden zijn om op de aanvraag van je energielabel te besparen!

Wat staat er in een energielabel

Het energielabel is een PDF-document waarin vermeld wordt hoe energiezuinig je woning of appartement is. Hierbij wordt zeer gespecificeerd ingegaan op zaken die de energiezuinigheid vergroten, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van dubbel glas of zonnepanelen. Het resultaat van alle berekeningen wordt weergegeven in een klasse. De hoogste klasse (groen) is de A-klasse en betekent dat de woning zeer energievriendelijk is. De laagste klasse (rood) betekent dat de woning zeer energie onvriendelijk is en dit wordt met een C aangeduid.

Waar wordt het energielabel vooral voor gebruikt

Wanneer je een woning wilt verkopen, is een energielabel aanvragen een wettelijke verplichting. Je dient bij de verkoop de klasse aan te geven van het energielabel, maar het document zelf dien je bij de overdracht aan de nieuwe eigenaar van de woning te overhandigen. Zij weten dan precies wat ze kopen en waar de woning wel of niet aan voldoet.

Hoe besparen op je energielabel

Het is goed om te weten dat een energielabel tien jaar geldig is. Heb je verbeteringen aangebracht in je woning, dan hoeft de energieadviseur alleen die verbetering na te gaan. Hij kan vervolgens het energielabel aanpassen. Daarvoor zal een lager tarief worden berekend, dan wanneer de adviseur de hele woning moet inspecteren. Verder loont het de moeite om bij verschillende energieadviseurs een offerte aan te vragen. 

Meer informatie op: https://energielabel-kopen.nl/